BARSINGERHORN – Het woningbouwplan achter de Heerenweg 128 te Barsingerhorn heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de goedkeuring van het bestemmingsplan tijdens de raadsvergadering op donderdag 13 juli jongstleden van de gemeente Hollands Kroon. Het project betreft een samenwerking tussen de familie Paauw, eigenaar van het perceel, en projectontwikkelaar Rotteveel M4.

De ontwikkeling bestaat uit de restauratie van een rijksmonument, de bouw van 5 vrijstaande woningen (diverse schuurwoningen in een boerenerf ensemble) en 5 betaalbare geschakelde woningen.

Daniël van den Bor, vastgoedontwikkelaar bij Rotteveel M4, meldt dat hij zeer blij is dat de gemeente unaniem voor het plan heeft gekozen. Het heeft om diverse redenen lang geduurd voordat het bestemmingsplan aan de Raad kon worden voorgelegd. Het is een uniek plan en juist in kleine kernen is het belangrijk om woningen toe te blijven voegen, zodat jongeren in het dorp kunnen blijven wonen en dorpen leefbaar blijven. Met de 2- en de 3-onder-een-kap woningen realiseren we betaalbare woningen. Daarnaast worden de 5 bouwkavels en de woningen in de voormalig stolpschuur (een rijksmonument) uniek voor wie een luxe woning wil in het landelijke gebied op een steenworp afstand van het mooie Schagen. Mark Paauw, een van de initiatiefnemers en zelf woonachtig in Barsingerhorn, voegt hieraan toe dat er ook een openbaar toegankelijk boomgaard/veld met speelaanleiding wordt gerealiseerd. Voor ouders en jonge kinderen uit het dorp een prachtige plek om elkaar te treffen.

Het bestemmingsplan heeft eerder ter inzage gelegen in de zomer van 2022, waar geen zienswijzen op zijn binnengekomen. Dit kwam mede door het uitgebreide participatietraject. Nu de vaststelling van het bestemmingsplan is bereikt, komt de bouw aanzienlijk dichterbij. Na het toekennen van de omgevingsvergunning, zal de verkoop naar verwachting eind dit jaar starten!